Yakalama Yetkisi

Yakalama, kişi özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanarak, fiilen denetim altına alınması olup, Özel güvenlik görevlisinin yakalama yetkisi; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Yönetmeliği Madde 4 e göre şu şekilde tanımlanmıştır; “Kamu güvenliğine ya da kişinin vücut veya hayatına yönelik var olan bir tehlikenin ortadan kaldırılması için denetim altına alınması gereken veya suç işlediği yönünde hakkında kuvvetli […]

devam...

Yakalama, kişi özgürlüğünün geçici olarak kısıtlanarak, fiilen denetim altına alınması olup, Özel güvenlik görevlisinin yakalama yetkisi; Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Yönetmeliği Madde 4 e göre şu şekilde tanımlanmıştır; “Kamu güvenliğine ya da kişinin vücut veya hayatına yönelik var olan bir tehlikenin ortadan kaldırılması için denetim altına alınması gereken veya suç işlediği yönünde hakkında kuvvetli iz, eser, emare ve delil bulunan kişinin gözaltına veya muhafaza altına alma işlemlerinden önce özgürlüğünün geçici olarak ve fiilen kısıtlanarak denetim altına alınması.” (Yakalama Yönetmeliği: Resmi Gazete Tarihi : 01/10/1998, Sayı: 23480)

YAKALAMA TÜRLERİ

A- Adli Yakalama : Kişinin suç şüphesi üzerine yakalanmasıdır. Özel güvenlik görevlisinin 5188 sayılı kanunun 7 inci maddesi c, d ve j bentlerine göre yapacağı yakalamalar, adli yakalamadır. Mevzuata göre özel güvenlik görevlileri korumak ve güvenliğini sağlamakla görevli olduğu alan içinde suçüstü hallerinde şüphelileri ve haklarında yakalama, tutuklama ya da mahkumiyet kararı bulunan kişileri yakalamakla görevlidir.
Özel güvenlik görevlileri; Site, İş yeri, alışveriş merkezi, mağaza gibi alanlarda işlenen yaralama, adam öldürme, yağma ve hırsızlık gibi suçüstü olaylara müdahale ederek şüpheliyi yakalama ve yakalamadan hemen sonra yaptığı arama ve bunun sonucunda elde ettiği suç aleti veya suçun ispatında delil olabilecek eşyaları muhafaza altına alma hak ve yetkisine sahiptir. Yakalanan şüpheliler ve elde edilen bulgular en kısa zamanda bir tutanakla (yakalama tutanağı) genel kolluğa teslim edilmelidir. Yakalanan kişiye kelepçe takma yetkisi bulunmaktadır.

B- Önleme Yakalaması : Suç şüphesi olmaksızın, çocuk, yaşlı, sarhoş veya kendisini idareden aciz kişileri kendilerinin veya çevresindekilerin zarar görmemesi için yakalanmasıdır. Özel güvenlik görevlilerinin önleme yakalaması yetkisi 5188 kanunun 7/1 maddesi “Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama” hükmüne dayanmaktadır.

Yakalanan kişinin muhafazası;
Yakalanan şahsın özel güvenlik görevlilerinin elinde iken nerede ve nasıl muhafaza edileceğine ilişkin dikkat edilmesi gereken kurallar;

  1. Suç şüphesi üzerine yakalanan şahıslar genel kural olarak kelepçelenmelidir.
    a. Şüphelinin saldırgan tavırlar göstermesi.
    b. Şüpheliye karşı saldırı ihtimali bulunması.
    c. Şüphelinin tanık olmaması gereken bir işlem,  bir konuşma yapılacaksa ayrı bir oda veya otomobil içerisinde muhafaza edilebilir.
  2. Önleme yakalaması uygulaması yapılan kişi kendisine ya da çevreye zarar vermiyor ve kaçma ihtimali de bulunmuyorsa kelepçe takılması ya da bir yere kilitlenmesi aşırı bir tedbir olarak nitelendirilir.
  3. Şüpheli ayrı bir yerde tutulacaksa eleman sayısına göre ya bir güvenlik görevlisinin kontrolünde tutulmalı veya yetkililerce sık sık kontrol edilmelidir.
  4. Şüphelinin muhafaza edileceği odanın eşyası ve donanımı bu işleme uygun olmalıdır.
  5. Birden fazla şahıs yakalanmışsa olayın tarafları kesinlikle aynı yerde tutulmamalı, aynı suça ilişkin  şüpheliler bir arada tutuluyorsa kendi aralarında konuşmaları engellenmelidir.

Yoruma kapali.



 

Aranan Konuyu Bulma

ISP Özel Güvenlik şirketi hakkında ayrıntılı bilgi almak istediğiniz konular için iletişim sayfasını veya ISP Özel Güvenlik şirketi İstanbul Avrupa Yakası (merkez ofis): 0212 543 5188 numaralı telefon numarasını, Asya Yakası mobil temsilciliği : 0543 543 5188 no'lu GSM telefonu arayabilirsiniz. Not: Telefon numaramızı 5188 sayılı yasa numarasıyla memorize edebilirsiniz.

ISP Güvenlik İş İlanları

ISP Güvenlik İş İlanları

Çözüm Ortaklarımız