Çocuğa özgü güvenlik önlemleri

Çocuğa özgü güvenlik önlemleri konusu; Okulda, sokakta, evde ve internette çocuklara özel güvenlik olmak üzere dört başlık altında incelenecek olup, ebeveyn ve çocuklar açısından ISP Güvenlik AŞ’nin toplumsal sorumluluk projesi ve kişisel güvenlik tedbirleri konusu kapsamında kaleme alınmıştır. Biz ebeveynlerin bilgi ve tecrübesi bulunduğu mutlaktır. Ancak çocukların da sezgilerinin kuvvetli olduğunu bilincinde olmak ve başta […]

devam...

Çocuğa özgü güvenlik önlemleri konusu; Okulda, sokakta, evde ve internette çocuklara özel güvenlik olmak üzere dört başlık altında incelenecek olup, ebeveyn ve çocuklar açısından ISP Güvenlik AŞ’nin toplumsal sorumluluk projesi ve kişisel güvenlik tedbirleri konusu kapsamında kaleme alınmıştır.

Biz ebeveynlerin bilgi ve tecrübesi bulunduğu mutlaktır. Ancak çocukların da sezgilerinin kuvvetli olduğunu bilincinde olmak ve başta güvenlik olmak üzere birçok konuda onların da görüşlerini almak, çocukla iyi bir diyalog içinde olmak en önemli tavsiyemizdir.

ÇOCUKLARA ÖZEL GÜVENLİK KURALLARI (Çocuklara öğretilmesi gereken öğütler)

  1. Yalnız başına kalacağı yerlerin güvenli olmadığı ve arkadaşları dışındaki kişilerle oyun oynamaması.
  2. Tenha yerlerden uzak durması, kalabalık sokak ve caddeleri kullanması, buralarda tek başına gezmemesi ve grup halinde ya da en azından iki kişi olarak gezmesi.
  3. Tanımadığı şahıslardan herhangi bir paket, hediye, şeker, sakız, oyuncak vs yiyecek veya içecek almaması. (Örnek babasına olan borcu veya hediyeyi vereceğini söyleyen kişilere inanmaması, zaten sizin böyle bir durumdan haberiniz olması gerektiği ve ona söylemiş olacağınızı söyleyebilirsiniz)
  4. Ailesinden izin almadan başkasının arabasına binmemesi.
  5. Yabancı ülkeye seyahat halinde bulunduğu ülkenin dilinde gerekli olacak önemli kelime ve cümleleri öğretmek.
  6. Yardıma ihtiyacı olduğunda resmi üniformalı kişilerden yardım istemesinin önemi (Polis, Jandarma, Zabıta, Özel güvenlik görevlisi vs.)
  7. Kalabalık yerlerde ebeveynlerin görebileceği bir yerde durması ve kaybolması halinde bir polise veya bir mağaza görevlisine başvurması.
  8. Ad soyadını, anne ve babasının adını, telefon numarasını ve adresinizi ezberlemesini sağlayın.
  9. Gölet, su birikintisi, kuyu, göl, ırmak ya da denize yanımda yetişkin olmaksızın yaklaşmamak veya girmemek, her suyun güvenli olmadığını öğretmek.
  10. İstemediği şeylere karşı hemen hayır demeyi öğretmek.
  11. Tedirginlik hissettiğinde o ortamdan hemen kaçmak ve uzaklaşmak.
  12. Kendisine biri dokunduğunda içine kötü bir his doğarsa , “Hayır, bana dokunma” demenin onun en doğal kişisel hakkı olduğunu öğretmek.
  13. Tedirgin olduğunda ve korktuğunda çekinmeden bağırması gerektiğini, kendisini rahatsız eden veya taciz eden kişileri en kısa zamanda en yakında bulunan yetkililere şikayet etmesi.
  14. Başka kişilerle yaptığı konuşmaları ailesine de söylemesi gerektiği konusunda tembihlemek.
  15. Herhangi bir yere gitmeden önce mutlaka ailesine sorması gerektiğini, büyüklerinden izin almadan bir yere gidemeyeceğini ve bulanacağı yerler hakkında ailesini veya bakımından sorunlu kişiyi bilgilendirmesi.
  16. Ürktüğü veya kendini kötü hissettiğinde bunu hemen birine söylemesi gerektiğini öğretmek.
  17. Yaşça büyük birisi yardım isterse, yardım etmeden önce ailesine haber vererek onlardan izin almak.

Çocuklara özgü güvenlik konusunda ailelerin alması gereken güvenlik önlemleri :

  1. Yukarıda anlatıldığı üzere, çocuklara sizden izin almadan tanımadığı birisinin arabasına binmemesi, evine gitmemesi gerektiğini öğretmelisiniz.
  2. Çocukları hiçbir zaman kalabalık yerlede yalnız başına bırakmayın, gözünüzden kaçırmayın.
  3. Çocuğa ev adresi ve telefon numaranızı ezberletin. Çocuğa, bir cep telefonundan, sabit telefon veya bir telefon kulübesinden evi nasıl araması gerektiğini mutlaka öğretilmelidir.
  4. Çocuklara, acil durumlarda gerekli telefon numaraların listesini ev telefonunuzun yanında bir yerde bulundurun ve çocuklarınızı bundan haberdar edin. (Bu durumlarda siz telefonu kullanamayabilecek durumda olma ihtimaline karşı
    Yangın, hastalık, adli vakıalar vs. durumunda nereyi arayacağını öğretin.

  5. Çocuklarınıza, telefonla arayan veya evinize gelen ziyaretçini arkadaşınız olduğunu söylese bile, şahsi özel bilgileri vermemesi gerektiğini öğretmelisiniz.
  6. Evdeki pencere ve kapıların sürekli kilitli olması gerektiğini, yabancılara büyüklerinin izni olmadan kapının kesinlikle açılmaması konusunda çocukları öğütleyin.
  7. Çocuğunuz belirli biriyle beraber olmak istemediğini söylediği takdirde onu mutlaka dinleyin. Çünkü çocuğunuzun önemli bir sebebi olabileceğinden, durumun nedenini muhakkak sormalı ve sorgulamalısınız.
  8. Çocuk bakıcısı ararken bakıcı ile yapılan sözlü görüşmede çocuğu da hazır bulundurun ve çocuğun tepkisini de dikkatli bir şekilde gözlemleyin.

Çocuk Bakıcıları için Güvenlik Önlemleri:
Çocuk bakımı işi ile ilgilenen yardımcılar için mutlaka uyulması gereken kurallar şunlardır;

  • Evdeki bütün kapı ve pencerelerin kilitli olduğuna emin olun ve kapıyı sorgulama yapmaksızın herkese açmayın.
  • Telefonda kimseye özel bilgi vermeyin. Evde olmamaları durumunda arayana nazik bir şekilde evsahiplerinin müsait olmadığını, arayanın telefon numarasını alarak dönüş yapılacağını söyleyerek arayanın bilgilerini not alıp, ev sakinlerine iletin.
  • Sorumluluğunuz altında bulunan çocuğu kesinlikle evde veya dışarıda yalnız bırakmayın. Dışarıda telefon görüşmesi yapıyorsanız gözünüz sürekli çocuğun üstünde olmalıdır. Gerek olası kazalar ve gerekse çocuğun kaybolması veya fidye vs. nedenle çocuk kaçırılma olayları bakıcının bu tür zaafiyetlerinden faydalanılarak yapılır.
  • Evde bulunan kibrit, çakmak, benzin, zehir gibi çocuk için tehlikeli maddeleri ortada bırakmamaya gayret edin.
  • Çocukların düşebileceği yüksek yerler ve su birikintisi gibi çocuğun güvenliğini tehdit edebilecek tehlikelere karşı tedbirli olun.
  • Evden dışarıya acil olarak çıkılabilecek bütün çıkış noktalarını (yangın çıkışları, kapılar, pencereler, merdivenler vs.) öğrenin.
  • öğrenin. da isteyin.
  • Çocuğun yaşı ve özel sağlık sorunu (sara, alerji, otizm vs.) hakkında gerekli bilgileri öğrenin. Varsa çocuk doktorunun telefonunu not alın.
  • Çocuk bakıcısı tarafından bilinmesi gerekli Telefon Numaraları şunlardır: 1) Acil durumda aranılacak kişilerin (anne-baba- aile büyükleri vs) Ad ve Soyadı, Telefon Numarası, adresi. 2) Polis, itfaiye, hastane ve ilk yardım kuruluşları. 3)Baba ve annenin İşyeri telefon numaraları ve Cep Telefonları 4) Çocuğun ailesinden onlara ulaşamamanız halinde alternatif telefonları 5) Varsa kendilerine ulaşamadığınızda arayabileceğiniz diğer aile büyüklerinin telefonlarını, 6) Komşuların adları ve telefon Numaraları.

ÇOCUKLAR İÇİN İNTERNET GÜVENLİĞİ
Her ne kadar teknoloji ve modern yaşamın bir gerekliliği olsa da bilinçsiz kullanım nedeniyle çocukları bekleyen bir diğer tehlike ise sanal alem yani internet ortamı olup, bu konudaki önerilerimiz de şunlardır;

ÇOCUKLARA ÖĞÜTLER

Çocuklar ! Sizlerin daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcısı olmanız için gerekli tavsiyeleri aşağıda bulabilirsiniz:

  1. Internet ve bilgisayarda çok fazla zaman geçirmeyin. Sanal dünya yerine gerçek dünyada yaşayın. Yüz ifadelerini görüp, sohbet ettiğiniz birini, dokunup şakalaşabileceğiniz birini mi yoksa bir bilgisayarın ekranında kim olduğunu bile bilmediğiniz hayali bir kişi yi mi seçersiniz? Gerçek arkadaşlar ile oyun oynamak, kitap okumak, spor yapmak, müzik aleti çalmak ve sanat size çok şey kazandırır. Bu nedenle interneti kullanın ama internet ve bilgisayar kullanma süresini aileniz ve okuldaki öğretmenleriniz ile konuşarak planlayın.
  2. Göz ve beden sağlığınız için bilgisayar karşısında uzun süreli hareketsiz kalmayın. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın. Kambur oturmayın (Sırtınızı destekleyecek bir sandalye ya da oturma yeri seçin.
  3. Aileniz ve okul öğretmenlerinizle birlikte sizin yaşınıza uygun ve sizin için güvenli olan Internet sitelerinin adreslerini belirleyin. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın “sık kullanılanlar” bölümüne kaydedin. Böylece bu sitelere giriş işleminiz daha kolay olacaktır.

    4- Internet’te mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.

    5- Internet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.

    6- Ziyaret ettiğiniz sitenin “güvenlikle ilgili sorularını” dikkatlice okuyun, sitenin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri verin. Ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.

    7- Ailenizin/ebeveynlerinizin izni olmaksızın, adresiniz, okulunuzun adı, telefon numaranız, ebeveyninizin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgilerinizi Internet sohbet ortamında kimseye vermeyin.

    8- Internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.

    9- Internet ortamında, sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz Internet ortamından çıkın ve ailenize haber verin.

    10- Bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka ailenize ve öğretmeninize danışın. Ailenizin ve öğretmeninizin uyarılarını dikkate alın.

    11- Internet ortamında yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınızda olmayabilir. Kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili sizi yanıltabilirler. İlk defa karşılaştığınız yeni mesaj ve kişileri mutlaka ailenize gösteriniz.

    12- Ailenize sormadan Internet ortamında alış veriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kart numaraları bilgilerinizi vermeyiniz.

    13- Internet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken, ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.

    14- Internet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin; lütfen onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.

    15- Internet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmayınız.

    16- Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarınızla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba kelimeler kullanmayınız. Kibar ve güzel bir dil kullanınız.

    17- Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmek saldırganlık olarak anlaşılabilir. Bu tür iletişimden uzak durunuz. Size karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarınız. Uyarılarınızı dikkate almayanlarla iletişimde bulunmayınız, Internet ortamından çıkınız.

    18- Internet ortamında size karşı kaba dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden kişileri ailenize haber verin; emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bilgi verin.

    19- Internet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve Internet’i başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.

    20- Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların Internet kafelere alınmaması gerekiyor. Yaşınız tutmadığı halde sizi kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala siz dikkat edin.

    21- Bu önerileri okuduğunuzda anlamadığınız bölümleri velilerinize ve öğretmenlerinize sorunuz, birlikte fikir alış verişinde bulununuz.

    ebeveyNLERE ÖĞÜTLER
    Çocuklarınızın daha bilinçli ve güvenli Internet kullanıcıları olmalarına yardımcı olacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

    1- Her şeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olunuz. Çocuğunuzun arkadaşları, zevkleri, korkuları, sevdikleri ve sevmedikleri konular hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini veriniz. Sizin yetersiz kaldığınız konularda uzmanlardan yardım alınız.

    2- Çocuğunuzun Internet’e girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.

    3- Çocuğunuzun Internet’te kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olacak kullanma süresini belirleyiniz. Unutmayınız ki, uzun süre bilgisayar veya Internet kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki yapabileceği gibi hareketsiz kalmasına, bazı fiziksel rahatsızlıklara neden olabilecektir. Çocuğunuzun oyuna, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanata vakit ayırmasını sağlayınız.

    4- Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz. Bilinçli ve güvenli Internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.

    5- Çocuğunuzla bilinçli ve güvenli Internet kullanımı kuralları konusunda konuşunuz. Bu kuralların neler olduğunu anlaşılır bir şekilde açıklayınız ve kuralları kesin olarak koyunuz. Koyduğunuz kurallar ve konuşmalarınızda pozitif tutum sergileyiniz. Olumsuz söylemlerin çocuğunuzla kuracağınız iletişimde çatışmayı artırıcı unsur olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.

    6- Çocuğunuzla ve okul öğretmenleriyle birlikte çocuğunuzun yaşına uygun ve güvenli olan Internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın “sık kullanılanlar” bölümüne kaydediniz. Böylece bu sitelere giriş işlemi daha kolay olacaktır.

    7- Internet’te mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz. Eğer çocuğunuz bu konuda isteksiz ise, sadece sizin ve okul öğretmenlerinin onayladığı siteleri ziyaret etmesi konusunda çocuğunuzu uyarınız.

    8- Çocuğunuzun Internet kullanımını sık sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışınız.

    9- Çocuğunuzun Internet ortamında güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden korumak amacıyla gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.

    10- Çocuğunuza Internet ortamında tanımadığı kişilerle sohbet etmemesini, iletişim kurmamasını öğretiniz.

    11- Çocuğunuzun, ziyaret ettiği sitenin “güvenlikle ilgili sorularını” dikkatlice okumasını, sitenin istenilen bilgileri ne amaçla istediğini öğrenmesini ve gerektiği takdirde velilerine danışarak istenilen bilgileri vermesi belirtiniz. Sizin onayınız olmaksızın kendi ve aile resimlerinizi, adresinizi, telefon numaranızı, okul adını vermemesini ifade ediniz.

    12- Çocuğunuza sizin izniniz olmaksızın, kendi adresini, okulunun adını, telefon numaranızı, ebeveyninin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgileri Internet sohbet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.

    13- Çocuğunuz, Internet kullanıcı adını ve şifresini sizin dışında hiç kimseye vermemelidir.

    14- Internet ortamında, sohbetlerde çocuğunuzu rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer aldığı takdirde hemen bulunduğu Internet ortamından çıkmasını ve size haber vermesini isteyiniz.

    15- Çocuğunuzun, bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşına uygun olup olmadığı konusunda mutlaka size ve öğretmenine danışması gerektiğini belirtiniz.

    16- Çocuğunuza, Internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız. Internet sohbet alanlarında ve haber gruplarında ilk defa karşılaşılan yeni mesaj ve kişileri mutlaka velilerine göstermelerini isteyiniz.

    17- Çocuğunuza, size sormadan Internet ortamında alış veriş yapmaması gerektiğini; istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretiniz.

    18- Çocuğunuzun, Internet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken, ya da onları rahatsız eden bir davranışta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, sohbeti bırakarak hemen size haber vermesini ve olayı anlatmasını isteyiniz. Çocuğunuzun size güvenmesini sağlayınız. Çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız. Çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettiriniz.

    19- Çocuğunuzdan, Internet sitelerinden bilgisayara yükleyecekleri veya indirecekleri programlar ve içerikler hakkında size haber vermesini, sizin izniniz olmaksızın bu işlemleri yapmamasını isteyiniz.

    20- Çocuklara, Internet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmamalarını öğretiniz.

    21- Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarıyla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmamalarını anlatınız. Günlük hayatta olduğu gibi, Internet’te de kötü ve kaba kelimeler kullanmamalarını, kibar ve güzel bir dil kulanmalarını isteyiniz.

    22- Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmenin saldırgan bir ifade tarzı olarak anlaşılabileceğini, bu tür iletişimden uzak durulması gerektiğini öğretiniz. Çocuğunuza karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarmasını, uyarılarını dikkate almayanlarla iletişimde bulunmamasını, Internet ortamından çıkmasını belirtiniz.

    23- Çocuğunuzun, Internet ortamında kaba dil kullanan, onları rahatsız ve tehdit eden kişileri size haber vermesini isteyiniz. Bu davranışlarda ısrarcı olanları emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bildiriniz.

    24- Internet ve bilgisayar evinizde ya da çocuğunuzun okulunda yoksa ve çocuğunuz Internet’i başka bir yerde kullanmak zorunda ise bu yerin neresi olduğu hakkında bilgi sahibi olunuz. Sizin izniniz olmaksızın bu yerlere gitmemesi gerektiği konusunda çocuklarınızı uyarınız. Çocuklarınız için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmamaları konusunda çocuklarınıza bilgi veriniz.

    25- Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların Internet kafelere alınmaması gerekir. Yaşları tutmadığı halde çocukları kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala sizler dikkat ediniz ve gerekli ise çocuğunuzla birlikte bu yerlerde bulununuz.

    Şuraya da bak
    http://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=492 (Çocuğa özgü güvenlik tedbirleri kelimesi olabilir)
    Çocuk güvenliği, çocuk güvenlik önlemleri, çocuklara özel güvenlik tedbirleri vs.

    Ebeveyn, çocuk bakıcısı için vs.

Yoruma kapali.



 

Aranan Konuyu Bulma

ISP Özel Güvenlik şirketi hakkında ayrıntılı bilgi almak istediğiniz konular için iletişim sayfasını veya ISP Özel Güvenlik şirketi İstanbul Avrupa Yakası (merkez ofis): 0212 543 5188 numaralı telefon numarasını, Asya Yakası mobil temsilciliği : 0543 543 5188 no'lu GSM telefonu arayabilirsiniz. Not: Telefon numaramızı 5188 sayılı yasa numarasıyla memorize edebilirsiniz.

ISP Güvenlik İş İlanları

ISP Güvenlik İş İlanları

Çözüm Ortaklarımız